سمینار معرفی مدرسه اشتغال شریف روز یکشنبه ۱۵ شهریورماه ۱۳۹۴ و با حضور نمایندگان ۳۰ سازمان برتر ایرانی ، در سالن شیخ بهایی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد. ابتدای جلسه جناب آقای مهندس مجید دهبیدیپور، مدیر مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه شریف، به معرفی مرکز کارآفرینی دانشگاه پرداختند.
بعد از صبحت راجعبه تاریخچهی فعالیتهای سیزدهسالهی این نهاد، برنامههای مرکز کارآفرینی رو توضیح دادند. به برنامههایی از قبیل:
– فعالیتهای ترویجی
– ارتقاء توانمندی¬ها و قابلیت¬های کارآفرینانه
– ایجاد کسبوکارهای دانشبنیان
– پایدارسازی کسبوکار و … اشاره کردند.
سخنران بعدی این مراسم، سرکار خانم پریا اصلانی، مشاور شغلی و مربی مهارتهای حرفهای مرکز کارآفرینی دانشگاه بودند. ایشون اهداف و برنامههای مدرسه اشتغال شریف رو دقیقتر تشریح کردند. بعضی از معضلات دانشجوها رو درمورد اشتغال، سردرگمیشون بعد از فارغالتحصیلی و نداشتن مهارتهای کافی دونستند. ضمنا تاکید کردند سازمانها هم با مشکل نبود نیروی حرفهای مواجه هستند و بعضاً هزینههای هنگفتی برای آموزش نیروهای جدید صرف میکنند.
سرکار خانم اصلانی به عنوان طراح پروژه مدرسه اشتغال شریف، تلاش مدرسه اشتغال رو در جهت حل این مشکلات عنوان کردند و همچنین یادآور شدند که دانشجوهای شریفی دارای هوش بالا، پشتکار زیاد و یا هر دو ویژگی هستند که برای یه نیروی کار هردوشون مزیت به حساب میاد. ایشون در ادامه بیان کردند که کار مطالعاتی مدرسه اشتغال حدوداً چهار سال طول کشید و نزدیک به ۷ ماه بر روی اجرایی شدن این طرح تمرکز شده و در ادامه هدف اصلی مدرسهی اشتغال را اینطور عنوان کردند:
– شناسایی شایستگیهای شغلی و شخصیتی افراد
– توانمندسازی اشخاص
– فراهم کردن امکان رشد و اشتغال
– حمایت افراد در این مسیر
در ادامه توضیح دادند مراحل و زمانبندی مدرسه اشتغال به این صورت است که سه ماه از مسیر یکسالهی مدرسه اشتغال مربوط به خودشناسی شغلی میشه. شش ماه هم به آموزش مهارتهای مورد نیاز اختصاص داده میشه. در وهلهی اول، مدرسهی اشتغال برای رسیدن به عناوین آموزشی، نیازسنجی اولیه انجام داده و تعدادی از اساتید کارآمد از شهرهای مختلف ایران شناسایی شدهاند. نیازسنجی ثانویه هم به بعد از اعلام آمادگی شرکتها موکول شدهاست. طراح پروژهی مدرسه اشتغال همچنین عنوان کردند که شرکتها میتونن افرادی از سازمانشون که متخصص هستند رو به عنوان مدرس به مدرسه بفرستند. همینطور قراره تورهای درونسازمانی برای آشنایی دانشجویان با مشاغل مختلف، وظایف و شرایط کاری اون شغل و فرهنگ سازمانی شرکتها برگزار بشه. ایشون بیان کردن که شرکتهای دعوتشده و حاضر در این مراسم به عنوان شرکتهای پیشرو به خاطر تجربهی زیادشون درحوزهی مدیریت منابع انسانی میتونند مدرسه رو تو رسیدن به اهدافش راهنمایی کنند. در آخر صحبتشون از شرکتها خواستند که موقعیتهای باز شغلی خودشون رو به مدرسه معرفی کنند.
سرکار خانم اصلانی در پایان از سازمانها برای همکاری دعوت کردند و اظهار داشتند که اگه شرکتی کم و کاستی در طرح مدرسه میبینه، مدرسه پذیرای این انتقادات هست. در نهایت بعضی از مزایای دیگر همکاری شرکتها با مدرسه رو اینطور بیان کردند:
۱. روشی مناسب در راستای مسئولیت اجتماعی سازمانها
۲. ارتقای برندینگ سازمان در قسمتهای مختلف عنوانشده
۳. امکان آموزش و انتقال محتوا و مهارتهای موردنظر سازمان به دانشجوها و متقاضیهای کارآموزی
۴. امکان آمادهسازی نیروی انسانی مورد نظر سازمان طی یک فرایند اصولی و به مدت یک سال تحصیلی
سپس نوبت پرسش و پاسخ نمایندگان سازمانهای مدعو بود که ابهاماتشون رو ابراز کنند. بین سوالات، چند مورد مهم مطرح شد که با اشاره به جزئیات طرح به اونها پاسخ داده شد. خانم اصلانی تأکید کردند که مدرسه اشتغال پاسخی به چالش استخدام در لحظه نیست. در واقع هدف مدرسهی اشتغال، تربیت نیروی بهتر برای سالهای آینده هست.
سخنران سوم این برنامه جناب آقای دکتر فرهنگ لاریجانی، وکیل، مدرس و مشاور حقوقی مدرسه اشتغال بودند. ایشون این موضوع رو مطرح کردند که اگر جذب نیرو از سازوکاری مثل مدرسه اشتغال اتفاق بیفته، کارفرماها امنیت حقوقی بیشتری رو احساس میکنند. در ادامه به قراردادهای موقت کار اشاره کردن و اون رو روش آزمون و خطایی نامیدند. ایرادهایی مثل خدشهدار کردن ثبات فنی و افشای اطلاعات سازمانی رو متوجه اون دونستند. دکتر لاریجانی تاکید کردند که با استفاده از سازوکار مدرسه اشتغال، دیگه نیازی به استفاده از قراردادهای موقت نیست. نکتهی دیگه در صحبتهای ایشون شناسایی نخبهها توسط دولت (کنکور) ولی پرورش ندادن اونها برای ورود به حوزهی کسبوکار بود و مدرسه اشتغال رو به نوعی پرورش نیروی نخبه عنوان کردند.
آقای دکتر فرشاد نادری، که مشاور منابع انسانی تعداد زیادی از شرکتهای حاضر در مراسم هم بودند، به عنوان یکی از مدرسان و مشاوران منابعانسانی مدرسه اشتغال، سخنران چهارم این جلسه، راجعبه نیازهای کارفرماها و کارجوها صحبت کردند. ایشون توضیح دادند که نیاز کارفرما دسترسی به افرادی هست که مهارت لازم برای موقعیت مشخصشده رو داشتهباشند. نیاز کارجو هم دیدن نقشهی راه و آیندهی قابل قبول در یک سازمان هست و ایشون مدرسه اشتغال رو راهحلی برای بهبود رابطهی کارفرما و کارجو عنوان کردند. دکتر نادری، در ادامه به چند ویژگی نسل جوان (متولدین دههی هفتاد)، مثل حساسیت بیشازحد نسبت به مسائل مالی در ابتدای کار، تمایل به طی کردن سریع راه موفقیت، هیجان شدید نسبت به کارآفرینی و حتی کبر، اشاره کردند. دکتر نادری در پایان این نکته رو بیان کردند که افزایش نرخ بیکاری باعثشده نرخ مهاجرت زیاد بشه و به همین دلیل جلوگیری از خروج افراد نخبه از کشور به نوعی مسئولیت اجتماعی به حساب میاد؛ ایشون وجود مدرسه اشتغال رو باعث شکلگیری ذهنیتی در دانشجو دونستند که بتونه آیندهی شغلی خودشو در سازمانهای ایرانی ببینه؛ پس کمک به مدرسه اشتغال میتونه در جهت همین مسئولیت اجتماعی باشه.
سرکارخانم مهندس سحر احمدی، مدیر پروژه مدرسه اشتغال شریف ، خواستهی مدرسهی اشتغال از شرکتها و سازمانها را اینگونه بیان کردند که شرکتها مانند شرکای مدرسه در کنار آنها قرار گیرند. ایشان در ادامه شرکتهای دعوت شده را جزء بهترینها دانستند و همچنین به عنوان مسئول آموزش مرکز کارآفرینی شریف، یادآور شدند که مدرسه در قبال دانشجوی شریفی نیز مسئول است و در تلاش است تا بهترین موقعیتهای شغلی را به آنها معرفی کند.